Integrarea neuro-tactilă

TERAPIA TACTILĂ – Integrarea neuro-tactilă
Sesiunile de integrare tactilă pot aduce următoarele BENEFICII:
– Funcționarea optimă a creierului;
– Creșterea integrării sistemului senzorial;
– Integrarea optimă a reflexelor (ale sugarilor, ale adulților, proprioceptiv, facial, auditiv, vizual);
– Schimbări pozitive de învățare și dezvoltare.

Integrarea tactilă se adresează copiilor și adulților cu:
Paralizie cerebrală;
Deficiențe de învățare, inclusiv dislexie și hiperlexie;
– Hiperactivitate (ADD, ADHD);
Autism și sindromul Asperger;
– Sindromul Down;
Dizabilitate intelectuală.

Copiii cu probleme neuro-motorii au adesea simțul tactil insuficient reglat. Când simțul tactil este deficient, un copil poate căuta stimulare excesivă și poate părea insensibil la durere.

Copiii care au o sensibilitate tactilă anormală nu primesc informații fiabile prin receptorii pielii. Ca urmare, se simt nesiguri sau temători în situații neobișnuite și adesea nu își asumă riscurile necesare pentru a învăța lucruri noi. Alți copii nu pot dezvolta sentimente de încredere.

Scopul integrării tactile este de a optimiza trunchiul cerebral, de a relaxa reflexele defensive și de a deschide întregul sistem către o experiență sigură din care se pot contura încredere și dezvoltare sănătoasă.

Implicarea pielii în activități este esențială pentru dezvoltarea corp-creier. Pielea are propriile reguli de stimulare. Aceasta păstrează o legătură strânsă cu funcționarea mușchilor, fasciilor, ligamentelor și oaselor, structurând legături între acestea.

Baza pentru integrarea tactilă constă în două aspecte fundamentale. Primul aspect vizează exerciții ce implică simțul tactil și folosirea unor tehnici speciale MNRI care stimulează receptorii de la nivelul pielii. Al doilea aspect vizează funcționarea mai bună a sistemului nervos, crearea unei rețele de conexiuni între celulele nervoase (sinapse) și creșterea conexiunilor dintre structurile atipice care permit recuperarea parțială sau integrală a funcțiilor pierdute ale sistemului nervos și ale creierului.

Folosirea sistematică a tehnicilor de integrare tactilă MNRI asigură rezultate bune pentru stimularea și/sau normalizarea percepției tactile, reglarea tensiunii musculare, integrarea senzorială generalizată, activarea mecanismelor de integrare senzo-motorie și conștientizarea kinestezică. Aceste procese deschid legăturile creier-corp și canale noi de învățare pentru dezvoltare motorie, emoțională, socială și cognitivă.

Pielea este cel mai mare organ din corp. Unsprezece receptori cutanați din corpul nostru sunt responsabili de integrarea neuro-senzomotorie a pielii. Aceștia reprezintă o sursă constantă de informații pentru sistemul nervos central. Receptorii sunt unii dintre primele sisteme care inițiază dezvoltarea mișcării noastre, activând apariția, creșterea și maturizarea reflexelor.

Reflexul este reacția corp-creier la stimuli externi sau interni. Reflexele sunt mijloace de protecție și dezvoltare pentru sistemele viitoare de coordonare motorie.