Centrul Marisa
Conceptul nostru de recuperare este o abordare holistică a pacientului și în acest fel avem grijă de corp, de minte, dar și de suflet.
Cu ajutorul echipei pluridisciplinare specializate, prin intermediul unui program individualizat de recuperare și stabilirea unui plan de intervenție personalizat, căutăm să îmbunătățim calitatea vieții.
Centrul Marisa se întinde pe o suprafață de 380 mp, complet dotată și adaptată copiilor cu dizabilități motorii. Parcare privată de 20 locuri, rampă de acces cărucioare, lift, coridoare și săli spațioase. Avem sală de fiziokinetoterapie, săli individuale terapeut-copil, sală de integrare senzorială și ergoterapie, sală logopedie.
”De 8 ani sunt mama unei fetițe născute prematur, care are tetrapareză spastică și alte patologii asociate paraliziei cerebrale sau prematurității: miopie forte, nistagmus, strabism, atrofie parțială de nerv optic, constipație, subluxație dublă, deficiență motorie, sensibilitate emoțională. În primii 3 ani, am alergat zilnic în diverse locuri pentru a acoperi toate terapiile necesare. De câteva ori pe an, mergeam și pentru sesiuni intensive în centre de recuperare din țară. Din păcate nu am reușit să obținem rezultate satisfăcătoare și am ales să încercăm și centre din străinătate, unde abordarea terapeutică cuprindea și metode alternative și complementare de recuperare, în special tehnici care stimulau activ, care respectau o anumită ritmicitate și frecvență a exercițiilor și astfel creierul a putut învăța să contruiască noi conexiuni, iar rezultatele au început să apară. Mi-am dat seama cât de important este în procesul de recuperare ca fizioterapia și kinetoterapia clasică să fie completate de terapii de neurostimulare activă, realizate de terapeuți specializați pe diverse tehnici și metode neuromotorii.
Am îvățat din fiecare loc câte ceva, fiindcă Briana crește și știam că va fi tot mai grea deplasarea, știam că va începe școala și nu va mai putea absenta, fiindcă educația are rolul ei, iar de scopul final ține și integrarea socială. De mult timp a încolțit ideea de a avea și în Timișoara un centru multidisciplinar de recuperare pentru copii cu diverse afecțiuni, iar de 2 ani am început să construiesc pe această idee. Am adunat în jurul nostru oameni frumoși, tineri care au dorit să se perfecționeze, să se specializeze pe terapii neuro și astfel să ajute cât mai eficient copii asemeni Brianei.
Am deschis porțile Centrului de recuperare prin terapii alternative și complementare în luna februarie 2019.
Pentru a acoperi marea majoritate de patologii asociate paraliziei cerebrale sau a altor deficiențe neurologice, am încheiat colaborări și parteneriate cu mai mulți doctori sau terapeuți specializați pe diverse tehnici de recuperare în neuropediatrie: balneofiziokinetoterapie, ergo-terapie, logopedie specială, nutriție metabolică, psihoterapie familială, genetică, auriculoterapie, ortopedie, neuro-optometrie.
Prin intermediul ong-ului de 3 ani avem parteneriat cu Centrul Essentis din Barcelona și organizăm anual 3 conferințe medicale, unde copii cu dizabilități din toată țara beneficiază de evaluări realizate de o echipă de profesioniști. Lunar sau după caz bianual, copiii beneficiază și de ședințe de neuro-osteopatie, biomagnetoterapie, ortezare Dafo, corsete, încălțăminte orteze, etc.
Pe viitor ne dorim colaborări și parteneriate și cu instituții de stat.
Totul a pornit din dorința de a-mi ajuta fetița, iar acum după 8 ani, ajutăm zeci de copii.”
Alice Suttyak, coordonator Centrul MarisaNe ocupăm de pacienți cu:
- Paralizii cerebrale: hemipareză, parapareză, tetrapareză, distonie, diskinezie, ataxie.
- Boli neuromusculare: miopatii, amiotrofii spinale, distrofii musculare;
- Retard neuropsihomotor;
- Paraplegii
- Leziuni ale măduvei spinării, spina bifida;
- Diverse sindroame genetice, neurologice, etc: Down, TSA, Asperger, etc
- Hidrocefalie, microcranie, macrocranie
- Afecțiuni ale membrului inferior (genu valgum, varum, recurvatum,picior plat, talus valgus, varus-equin, etc)
- Cifoze, scolioze, hiperlordoze, etc.
- Tulburari de mers;
- Displazii congenitale;
- Entorse, luxatii, subluxatii;
- Stare post tenotomii;
- Tulburări de vorbire, limbaj
- Tulburări de masticație, îngițire, respirație
- Tulburări cognitive, atenție, memorie
- Tulburări senzoriale
- Dezvoltarea psihomotrică pe etape de vârstă (controlul capului, rostogolire, târâre, patrupedie, etc)
- Corectarea disfuncțiilor musculoscheletale
- Scăderea spasticității, recupererea forței musculare
- Îmbunătățirea ortostatismului, echilibrului, corecția posturii, coordonarea
- Reeducarea mersului
- Corectarea tiparelor neurologice greșite
- Integrarea reflexelor primare
- Integrare tactilă, proprioceptivă
- Stimularea funcțiilor orofaciale
- Îmbunătățirea masticației, deglutiției, respirației
- Stimularea limbajului
- Recuperare cognitivă
- Echilibrare psiho-emoțională
- Autonomia/Independența
M – munca în echipă centrată pe binele pacientului
A – altruism față de familie
R – respect pentru sănătate
I – inspirație pentru cei din jur
S – seriozitate pentru act medical corect
A – ambiția de a crește profesional
Suntem aici să vă ajutăm!
Indiferent că este un diagnostic recent sau vă confruntați de mai mulți ani cu nevoi speciale în familia dv., putem ajuta pacientul să se miște mai bine, să se simtă mai bine, să trăiască mai bine.
Echipa Centrului Marisa din Timișoara furnizează o gamă largă de servicii de recuperare ce includ fiziokinetoterapia, logopedia, psiho-ergoterapia, dar și alte terapii alternative și complementare, dar si tehnici și metode neuropsihomotorii.
”Fizioterapia este talentul și pasiunea de a crea mișcări cu corpul, cu mintea, dar fundamental cu inima.”
Neuro-Fzioitoterapia tratează leziunile și bolile utilizând exerciții terapeutice și alte tehnici manuale care se concentrează pe atenuarea durerii și îmbunătățirea posturii, rezistenței, forței, echilibrului, coordonării și mobilității articulare.Stimularea neuromotorie se realizează prin tehnici și metode din conceptele: Bobath, Kabat, Maes, DevenySe adresează pacienților cu:- Afecțiuni neurologice- Dureri de spate, dureri musculare, dureri articulare- Probleme de echilibru- Probleme de coordonare- FibromialgiiTehnici folosite: Exerciții de echilibru, Mecanoterapie, Electroterapie, Masaj terapeutic, Luminoterapie, Magnetoterapie, Tehnici manuale, Stretching, Terapia Spider