Neurofeedback

Neurofeedback

Ce este Neurofeedback-ul?

Numită și neuroterapie sau EEG biofeedback, neurofeedback-ul utilizează o tehnologie care identifică tipare și neregularități ale creierului. Așadar, neurofeedback-ul doar ”citește” informații.

Odată ce un tipar sau o problemă este detectată, îi poate fi modificată frecvența, prin utilizarea unor serii de imagini și sunete care să modifice sincronizarea și activarea tiparelor din creier.

Neurofeedback ghidează treptat creierul să revină în intervale normale, oferindu-i șansa de a se întoarce ca tipar sănătos. În timp, acest proces de a găsi și corecta tipare greșite, poate ajuta la ameliorarea problemelor asociate cu o varietate de afecțiuni.

Ce beneficii ne poate aduce ?

Neurofeedback-ul este o metodă de antrenament a creierului ajutând la:

  • optimizarea activității electrice cerebrale
  • creșterea performanțelor cognitive
  • creșterea calitații somnului
  • regăsirea echilibrului, a stării de spirit și interacțiunilor sociale
  • promovarea neuroplasticității și încetinirea procesului de îmbătrânire
  • îmbunătățirea creierului la nivel structural și funcțional

 

 Ce este antrenamentul creierului prin neurofeedback?

Este vorba despre a folosi capacitatea creierului de a învăța și de a se auto-corecta. Astfel, după măsurarea activității electrice a creierului (prin plasarea unor electrozi pe cap putem să citim activitatea cerebrală asemănător înregistrărilor EEG) se face prezentarea acesteia aceluiași creier, folosind semnale audio, video și tactile, în scopul corectării activității cerebrale. Creierul “se vede” pe sine și se auto-reglează, rezultatul fiind un creier echilibrat.

Studii medicale legate de neurofeedback se fac de peste 60 de ani, acesta se folosește încă din anii 1980. Abia recent a putut fi explicat mecanismul prin care produce modificări asupra creierului prin descoperirea neuroplasticității (capacitatea creierului de a se modifica). După confirmarea acestui principiu fundamental și foarte important, tehnologiile ce îl au la bază au fost explicate și recunoscute ca având fundament științific.

     Care este eficiența neurofeedback-ului ?

Recent au apărut din ce în ce mai multe studii ce arată eficiența neurofeedbackului în cazul copiilor cu ADHD (în 2012, Academia Americană de Pediatrie a aprobat terapia prin biofeedback ca având gradul I – cel mai înalt grad de evidență clinică în eficiența tratării ADHD). Avantajul cel mai important este lipsa efectelor secundare. De asemenea, studii și mai recente arată că, neurofeedbackul ajută la îmbunătățirea efectelor terapiei ABA în autism.

S-au observat rezultate privind reducerea semnificativă a durerii cronice în paraplegie:

Vezi aici rezultatele

Se dovedește un instrument eficient în completarea tratamentelor pentru afecțiuni cum ar fi:

  • ADHD/ADD ( hiperactivitate cu deficit de atenție)
  • autism
  • boli neurologice: Parkinson, ticuri, paraplegie
  • tulburări de limbaj (balbism)
  • tulburări de alimentație
  • tulburări de somn
  • anxietate, depresie, fobii
  • stres post traumatic
  • sindrom premenstrual, menopauză
  • migrene
  • dependențe  (de tutun, alcool, droguri, mâncare s.a.)
  • sportivii de performanță, elevii care participă la concursuri și alți experți îl utilizează ca metodă de a-și optimiza creierul pentru a obține performanța de vârf.

Cum se face?

Terapeutul pune întrebări despre simptomele individuale, istoricul tratamentului și stilul de viață, înainte de prima sesiune de neurofeedback. Înainte de fiecare tratament, persoana va continua să îi ofere terapeutului informații despre simptomele sale, ceea ce îi permite acestuia să monitorizeze îmbunătățirile în timp.

Terapeutul conectează electrozii de la un echipament EEG pe anumite puncte pe cap, la începutul fiecărei sesiuni. Aceștia măsoară activitatea electrică a creierului. În funcție de pacient și de sesiune, numărul de electrozi este diferit. Electrozii nu dăunează și nu sunt o sursă de alimentare. Ei măsoară doar activitatea creierului. La începutul sesiunii, pe un ecran apare o scanare în timp real a undelor cerebrale ale persoanei. Un program interesant sau alți stimuli pot fi folosiți pentru a încuraja creierul în diferite moduri în a procesa informațiile pe durata neurofeedback-ului. Poate fi implicată muzică, un singur ton sau sunete care se opresc și încep brusc. Feedback-ul EEG arată cum stimulii întrerup, schimbă sau măresc activitatea creierului, pe măsură ce creierul răspunde la stimuli.

Neurofeedback-ul este o terapie sigură și eficientă, care utilizează controlul neurologic pentru a ajuta la menținerea unei activități cerebrale mai armonioase, care implică un model echilibrat de undă cerebrală de frecvență medie până la înaltă. Antrenamentul se desfășoară în timp ce stai confortabil pe un scaun în timpul unei sesiuni de neurofeedback și te bucuri de imagini și sunete plăcute.

Neurofeedback-ul ajută atât copiii (de orice vârstă ), cât și adulții, care se confruntă cu multe afecțiuni ale unui creier dezechilibrat. Având în vedere că fiecare caz este unic, este posibil să fie recomandată o evaluare inițială a creierului, brain-map, care să determine ce proces te va ajuta să te simți mai bine sau care să îți reducă semnificativ simptomele, ajutându-te să obții o viață de care să te bucuri.

Neurofeedback-ul va influența și personalitatea?

Neurofeedback nu îți va influența personalitatea, pur și simplu îți va antrena creierul să lucreze mai eficient și va îmbunătăți echilibrul mental general și starea de spirit. Majoritatea pacienților se simt mai calmi, mai puțini stresați și simt că se pot concentra mult mai bine după ce încep sesiunile, dar procesul nu schimbă personalitatea de bază, credințele sau memoria.

 

Ce este Brain Mapping-ul?

Brain Mapping-ul arată rezultatele obținute în urma evaluării creierului, care sunt folosite pentru a determina și evalua starea actuală a creierului. Va descoperi tiparul oricărei unde cerebrale care poate cauza probleme. În timpul scanării EEG,  vor fi lipiți temporar o serie de electrozi pe diferite puncte specifice de la nivelul capului, iar senzorii încorporați vor asculta, monitoriza și măsura activitatea electrică a creierului. Această scanare nu cauzează niciun fel de durere, stres și durează aproximativ 60 de minute. O evaluare a creierului este primul pas în procesul de neurofeedback și este folosită pentru a evalua starea actuală prin măsurarea a 5 tipuri de unde cerebrale. Odată ce scanarea este completă, se evaluează rezultatele prin accesarea detaliilor despre fiecare undă în parte, inclusiv oricare ar putea fi în dezechilibru și se stabilește planul de antrenament specific pentru a obține rezultate optime.

Cum se desfășoară  programul de neurofeedback?

Se începe cu o evaluare inițială și o analiză care să determine cum poate ajuta neurofeedback-ul în cel mai bun mod și care sunt indicațiile de brain-mapping. În următorul pas, terapeutul va crea un protocol care va avea ca țintă afecțiunile și simptomele specifice. Odată ce avem un plan de antrenament, ședințele se vor desfășura în cabinetul nostru în ritmul stabilit, cu o durată de aproximativ 45 de minute fiecare. Pe durata sesiunii, te vei relaxa, vei viziona și asculta imagini și sunete la alegere, în timp ce vei avea câțiva senzori pe cap, care vor monitoriza zonele antrenate ale creierului. Vei găsi această experiență odihnitoare și plăcută, ca o modalitate de a te opri și „a-ți reîncărca bateriile”, în timp ce tratamentul lucrează la ameliorarea simptomelor. Pe măsură ce participi la sesiunile de neurofeedback într-un ritm constant, creierul tău va deveni din ce în ce mai expert în a menține un tipar sănătos al frecvențelor creierului, fără asistență.

Cum pot programa ședințele de Neurofeedback?

Vom stabili o programare pentru a ne întâlni și discuta ceea ce experimentezi și vei primi răspunsuri la alte întrebări pe care le ai despre neurofeedback. După ce obții informațiile pe care le cauți și decizi că vrei să începi terapia prin neurofeedback, se vor completa câteva chestionare și vom programa o evaluare a creierului sau brainmapping, pentru a determina condiția actuală și modul în care putem ajuta cel mai bine. Apoi, vom crea un plan de antrenament care va ținti specific afecțiunile ce pot fi inflentate de către acesta.

Cum este determinat ceea ce am nevoie?

Odată ce avem evaluarea sau “ harta” creierului tău și detalii despre ceea ce experimentezi, vom compara rezultatele tale cu baza noastră extinsă de date, pentru a vedea care parte specifică a creierului tău are nevoie de echilibrare.

Cât timp se mențin rezultatele neurofeedback-ului?

Având în vedere faptul că neurofeedback-ul lucrează în ați antrena creierul pentru a face conexiuni mai eficiente și a crea schimbări pozitive, rezultatele se mențin. Încheierea procesului de neurofeedback este echivalent cu învățarea unei noi abilități, de la a merge pe bicicletă, la a înota sau a croșeta, iar odată ce vei obține această abilitate o vei păstra permanent. Unii pacienți doresc să se întoarcă și să verifice situația generală, în special clienții din cadrul pediatriei, deoarece ei experimentează schimbări și evoluții constante.

 

Când o să simt schimbările?

Majoritatea pacienților simt că procesul și antrenamentul de neurofeedback este unul relaxant, iar unele persoane simt o eliberare imediată și rezultate instante, dar fiecare pacient este diferit. Cei mai mulți încep să simtă beneficiile antrenamentului de neurofeedback în 3-4 săptămâni sau 6-8 ședințe.

Va interfera neurofeedback-ul cu medicația ?

Luând în considerare faptul că terapia prin neurofeedback este un antrenament care nu necesită administrarea pastilelor sau a substanțelor, aceasta nu interferează cu medicația ta curentă. Anumite medicamente precum clasa benzodiazepamelor pot influența rezultatele neurofeedback-ului.

Neurofeedback are efecte secundare?

În decursul a 4 decenii au fost raportate foarte puține efecte adverse, iar neurofeedback-ul este considerat sigur pentru toți pacienții.