Principalul obiectiv al acestei terapii este de tratare și/sau reducere a: spasticității, inflamațiilor și durerilor cronice musculo-scheletale.
Terapia Shock Wave (ESWT) este o noutate pe piața medicală din România și este cea mai eficientă metodă fizioterapeutică existentă la momentul actual pentru tratamentul afecțiunilor articulare și musculo-ligamentare.
Este folosită cu succes de câteva decenii în SUA, pentru tratarea durerilor de călcăi, genunchi, șold, spate, umăr, dar și pentru reducerea spasticității la copii, etc.
Undele de șoc radiale sunt transmise organismului prin intermediul unui aplicator mecanic. Aplicatorul este un generator de undă de șoc balistic acționat cu aer comprimat, care generează unda de șoc printr-o coloană din interiorul acestuia. Adâncimea de penetrare a undelor de șoc radiale depinde de tipul de aplicator utilizat și de presiunea (în bari) selectată.
În centrul nostru tratamentul prin terapia cu unde de șoc se face utilizând aparatul Masterpuls MP 100 »ultra« (produs de compania Storz Medical, Elveția; anul – 2017), care este folosit cu succes în aproximativ 6.000 de clinici din întreaga lume. Pentru pacienții cu paralizie cerebrală folosim protocoale special concepute pentru diverse afecțiuni date de paralizia cerebrală (spasticitate, contracturi, fibroze, miofasciite, distonie, etc.).
Shock Wave sau “terapia durerii” este o tehnologie care utilizează undele de șoc și are la bază generarea de energie înaltă într-un timp foarte scurt, cu o viteză care depășește viteza sunetului. Deoarece este o terapie neagresivă, nonchirurgicală, generează durere suportabilă, nu necesită anestezie sau tratament medicamentos. Unda de șoc creează presiune asupra țesuturilor afectate, ceea ce duce la creșterea permeabilității celulare, stimulând microcirculația și metabolismul celular, grăbind astfel vindecarea.
Este foarte potrivită pentru tratarea copiilor cu diverse afecțiuni musculare (aplicații pe fascia plantară, trigemen, aductori, etc.). Terapia este fără efecte adverse și fără complicații, recuperarea este rapidă, cu reluarea imediată a activității.
Durează 20 minute pe fiecare zonă afectată. Sunt necesare 3-4 proceduri pe zonă la interval de minim 7 zile. Efectele, în funcție de caz, apar imediat și se mențin în timp (de ex. pe spasticitate în cazul paraliziei cerebrale la copii se mențin 3-4 luni).
Tratamentul poate fi efectuat numai în urma unui consult de specialitate, necesar pentru a determina dacă pacientul se califică sau nu pentru procedură.
Pe lângă spasticitate, în centru se folosește și pentru tratarea următoarelor afecțiuni:
– dureri de genunchi (inflamațiile tendonului rotulian și cvadricipital),
– de șold, de umăr, de cot și de spate (puncte musculare dureroase la nivelul musculaturii paravertebrale),
– durerile la nivelul tendonului achilean, fracturile de stres, necroza avasculară, întarzierile sau lipsa de consolidare osoasă, leziunile tegumentare cronice (ulcere varicoase).
Contraindicații :
• hemofilie;
• tromboză;
• tumori maligne sau benigne (localizate în zona de tratament);
• algoneurodistrofie;
• sarcină.
Precauții :
• Infiltrația cu cortizon trebuie sa fie făcută cu cel puțin o lună înainte de terapia shockwave;
• administrarea concomitentă a medicamentelor anticoagulante ca heparina sau fraxiparine;
• diabet;
• exerciții ce ajută respirația sau îmbunătățesc tractul respirator, motilitatea vizuală, a gurii și limbii, reeducarea mușchilor faciali, îngițirea, stimularea intestinului și a vezicii.