Metoda RCM – Castillo Morales

Metoda RCM – Castillo Morales

Este utilă pentru:

– pacienți cu malformații congenitale, anatomice în regiunea gurii (palat înalt, mandibulă retrognată, tonus muscular scăzut la nivelul musculaturii feței, fren lingual restrictiv, etc.);

– pacienți care prezintă hipotonie, de ex.: sindromul Down și alte sindroame determinate genetic, sindroame hipokinetice;

– copii născuți prematur care au dificultăți de deglutiție;

– copii cu retard senzorio-motor, copii cu probleme de percepție și întârziere în dezvoltare;

– copii cu dizabilități polimorfe cu și fără paralizie cerebrală, cu paralizii periferice, etc.;

– pacienți de toate vârstele cu boli neurologice însoțite de deficiențe orofaciale, întâlnite în: afecțiuni neuromusculare, paralizie cerebrală apărută în urma traumatismelor cranio-cerebrale sau un accident vascular cerebral.

 

RCM – Castillo Morales este un concept de reabilitare neurologică pentru bebeluși (de la cele mai mici vârste), copii și adulți cu afecțiuni ale sistemului nervos central sau periferic, de diferite etiologii, congenitale sau dobândite.

Metoda Castillo Morales este o formă de stimulare ce folosește, zone și direcții motorii de pe suprafața corpului, dar mai ales la nivelul feței, folosind resurse tehnice precum presiunea, vibrața, tracțiunea, alunecarea etc.

Unele tehnici presupun o mișcare de presiune și vibrație în același timp.

Vibrația este de două tipuri:

    • Continuă – are efect de relaxare.
    • Sacadată – favorizează creșterea tonusului muscular.

Acestǎ metodǎ este aplicabilǎ parțial în cazul variațiilor de tonus muscular provocate de spasticitate, deci sindroame mixte şi hipertonice mai uşoare.

Tehnici RCM – Castillo Morales

Contactul corporal. Calm motor. Presiune-vibrație. Comunicare-observație. Impulsuri distale. Alunecare. Tracțiune. Activitate posturală.

Inainte de a realiza un examen funcțional dupa RCM se recomandă calmul motor pentru pregătirea senzorial perceptuală.

Calmarea motorie se utilizează pentru fixarea privirii, postură mandibulară corectă, coordonarea respiratorie pe aproape orice fel de pacienți, dar cu mare grija în cazul celor cu gastrostoma.